Waarom rituelen belangrijk zijn 

Volgens rouwdeskundige Uus Knops kan rouw een gevoel van machteloosheid veroorzaken, omdat kinderen vaak niet weten hoe ze hun emoties moeten begrijpen of uiten. Rituelen zorgen ervoor dat er meer controle is. Dit betekent dat rituelen kinderen helpen om grip te krijgen op hun verdriet en emoties. Ze bieden structuur en een manier om het verlies te verwerken, wat kinderen een gevoel van controle geeft in een situatie die anders chaotisch kan voelen. In de klas kunnen rituelen, zoals herdenkingsmomenten of symbolische handelingen, kinderen ondersteunen en hen helpen hun emoties op een veilige en gestructureerde manier te uiten.

 

 

Een belangrijke voorwaarde

Rituelen zijn pas echt effectief wanneer kinderen actief betrokken zijn bij het maken ervan. Als kinderen niet zelf meedoen of inspraak hebben, verliest het ritueel zijn betekenis en kracht. Het doel van rituelen — zoals verbinden, symboliseren, herinneren, overgangen markeren en rust bieden — kan niet volledig bereikt worden als het ritueel niet is afgestemd op de beleving van het kind.

Daarom is het essentieel dat rituelen samen met de kinderen worden gecreëerd. Ze moeten inspraak hebben, zodat het ritueel persoonlijk en op maat gemaakt is, en daardoor beter aansluit bij hun emoties en behoeften. 

 

Voorbeelden van waardevolle rituelen en symbolisatie in de klas

Herinneringsmuur of - doos

Een herinneringsmuur of - doos in de klas biedt kinderen de kans om herinneringen tastbaar en zichtbaar te maken. Ze vullen de muur en doos zelf aan met foto's, prentjes of tekstjes, waardoor rouw bespreekbaar wordt en verbondenheid groeit. Zo leren kinderen op een warme en veilige manier over elkaars verlies én gevoelens.

Journaling

Een journal is een persoonlijk boekje waarin kinderen vrij kunnen tekenen, schrijven of iets opplakken over hun gevoelens en ervaringen. Het is hun eigen plek, zonder druk om foutloos te schrijven of mooi te praten. Kinderen kiezen zelf of en wanneer iemand erin mag kijken. Zo krijgen gevoelens een veilige uitlaatklep, helemaal op hun eigen tempo.

Klasrivier   

De klasrivier helpt kinderen in rouw om dagelijks aan te geven hoe ze zich voelen. Ze verplaatsen hun bootje op de rivier, van de hersteloever naar de verliesoever (gebaseerd op DPM-model). Zo krijg je als leerkracht snel zicht op wie een moeilijke dag heeft. Dit opent de deur naar gesprekken, zorgt voor erkenning van emoties en versterkt de zorgzame klasomgeving.

Maak jouw eigen website met JouwWeb