Spel is de taal van kinderen 

Kinderen kunnen zich veilig uiten in hun spel. Ze proberen verdrietige gebeurtenissen in het spelen onder controle te krijgen. In een spel kunnen ze de situatie veranderen die ze in de werkelijkheid niet kunnen veranderen. In hun spel krijgen ze grip op de gebeurtenis en kunnen ze even hun verdriet onderbreken. Spelen is voor hun zoiets als discussiëren, bespreken en het uiten van hun gevoelens. Spelen is vaak de enige manier die ze hebben om zich te beschermen tegen iets wat te zwaar is. 

 

Maak het kinderleven niet te zwaar 

Thuis is het verdriet vaak sterk aanwezig. In de klas willen we geen extra gewicht toevoegen, maar net een plek bieden waar kinderen even ademruimte vinden. Een plek waar ze mogen voelen, maar ook mogen spelen, lachen en gewoon kind zijn. Door verlies op een zachte en toegankelijke manier bespreekbaar te maken, bewaken we hun draagkracht én hun kind-zijn.

 

Spel als hulpmiddel tijdens een gesprek 

Door te spelen tijdens een gesprek voelen kinderen zich meer op hun gemak. Het verlaagt de drempel om te praten en helpt hen spanning of emoties op een natuurlijke manier te uiten. Voor volwassenen biedt spel tegelijk een unieke inkijk in de leefwereld van het kind – in hoe het denkt, voelt en betekenis geeft aan wat het meemaakt.

 

" Als er iets speelt in de wereld, laat het kinderen zijn."

Speelse ondersteuning in de klas

Kleur je humeur

Tekenen en kleuren tijdens een gesprek helpt kinderen om op een speelse en veilige manier gevoelens te uiten. Het maakt het gesprek minder zwaar en geeft zicht op wat het kind bezighoudt, zonder dat het alles al moet kunnen verwoorden. In de klas kan een tekening zo een laagdrempelig startpunt zijn om in gesprek te gaan over de gevoelens en gedachten van de kinderen.

Als ik een emoji was

"Als ik een emoji was, dan was ik deze ..., want…"

Dit spel opent op een luchtige manier gesprekken over gevoelens, helpt kinderen elkaars emoties te (h)erkennen en versterkt het groepsgevoel. Door te spelen met herkenbare en leuke symbolen als emoji’s, wordt praten over emoties veilig, speels en toegankelijk.

 

Gesprek- of emotiekaarten

Gespreks- en emotiekaarten zijn laagdrempelig en veelzijdig: je kan ze individueel, in duo’s of klassikaal gebruiken, en ze passen zowel bij rustige momenten als bij speelse werkvormen. Kinderen kiezen vaak spontaan een kaart die hen aanspreekt, waardoor je op een natuurlijke manier in gesprek kan gaan over gevoelens, ervaringen of gedachten.

Het brengt spel en gesprek samen: je kan er bijvoorbeeld een memory van maken, een doorschuifspel mee spelen of ze combineren met teken- of dramaspelletjes.